Hallands Nyheter: “Hej Hyper ska öka kunskapen om diagnoser”

”Varför kan jag inte vara som alla andra?” frågar sig karaktären M. Genom barnmusikalen ”Hej Hyper” vill Friends och Hjärnfonden skapa ett kunskapslyft kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

I Bockstensskolans gymnastiksal har den färgglada scenografin byggts upp. M som har en neuropsykiatrisk diagnos kommer precis hem från fritids. Hon har haft en riktigt dålig dag, sätter sig i sängen, skriker ut sin frustration i kudden och drar täcket över huvudet.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (eller funktionsvariationer) är ett samlingsnamn för diagnoser som adhd, autism, språkstörning och Aspergers syndrom till exempel som förkortas NPF.

Hej Hyper gör den här veckan sitt första stopp i Varberg på en skolturné där 60 orter kommer att besökas.

– Friends är initiativtagare och tanken är att öka kunskapen om NPF eftersom organisationen har sett att många barn med NPF antingen blir mobbade eller är mobbare själva, säger Katarina Krogh, skådespelare.

Publiken bestod under tisdagens första föreställning av elever från förskoleklass och årskurs 2. De levde sig verkligen in i M:s starka känslouttryck.

M berättade att hon inte ville ha på sig sina galonisar på rasten och att tre vuxna hade hållit fast henne för att få på dem. Hon hade sedan gråtit hela rasten.

– För första gången behöver inte barn med NPF bli hyssjade, de är norm, säger Martin Nick Alexandersson, utbildare.

M kan bara inte sitta still, hon är väldigt intresserad av fåglar och klarar inte av att gå på kalas. Hon undrar vad det är för fel på henne. I en svängig sång konstaterar hon att alla har rätt att vara på sitt sätt. Sång och musik har skrivits av Emma Nordenstam och manus av Emma Broström.

Eslam Crevesh som går i förskoleklass på Bockstensskolan gillade föreställningen.

– Den var bra. Jag vet vad NPF är och känner en som har en diagnos, säger hon.

Under onsdagen kommer ytterligare två föreställningar att spelas på Bockstensskolan och under torsdag och fredag spelas den i Veddige.

Inför föreställningen hölls en liten mini-workshop där Martin Nick Alexandersson visade upp några hjälpmedel som barn med NPF kan vara hjälpta av. En tangle som man kan fingra på är ett exempel som kan hjälpa till att hålla koncentrationen uppe.

 

Artikel i Hallands Nyheter 20190204

No Comments

Post A Comment